czwartek, 19 października 2017

"Zioła z polskich łąk" - recenzja książki

Mam przyjemność zrecenzować książkę pt.: "Zioła z polskich łąk" Zbigniewa Nowaka. Dzieło przedstawia zioła z polskich łąk, a mianowicie co można z nich przygotować, jakie mają właściwości i jak je zbierać.


Przez większość z osób nazywane są chwastami, szkodnikami, ale mają dobroczynne znaczenie. Przykładowo z mniszka lekarskiego, pospolicie nazywanego - "mleczem" można przygotować cenny w bogate właściwości syrop.

Zioła nie tylko mają zastosowanie w kuchni, ale również jako kosmetyki. Przygotowane według receptury kremy pomogą zwalczyć wiele dolegliwości.


Podsumowując książka "Zioła z polskich łąk' Zbigniewa Nowa jest skarbnicą; zbiorem w którym znajdziemy porady oraz przepisy w zastosowaniu pospolitych ziół.


Zachęcam do przeczytania powyższej książki, która uczy jak ważne są zioła i rośliny w naszym życiu.

wtorek, 17 października 2017

Sałatka z gruszką, jabłkiem i nasionami chia wzbogacona magnezem

Przez ubiegły miesiąc testowałam dzbanek AQUAPHOR z filtrem wzbogaconym magnezem. Magnez odgrywa kluczową rolę w organizmie.
M.in:

  • uczestniczy w syntezie białek
  • bierze udział w budowie kości i zębów
  • przewodność nerwów i kurczliwość mięśni 
  • pełni rolę w układzie hormonalnym

Postanowiłam przygotować owocową sałatkę z nasionami chia. Gruszka i jabłko to świetne połączenie! Słodko-kwaśny smak idealny na każde podniebienie!



Składniki:
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka nasion chia
  • 100ml przefiltrowanej wody

Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie myjemy, kroimy w kostkę. Lekko blendujemy z dodatkiem wody. Na koniec dodajemy nasiona chia. Odstawiamy na 15 minut do "przegryzienia" smaków.

Smacznego!


czwartek, 12 października 2017

Rosół z żołądków drobiowych i kaszy jaglanej

Życie studenckie zmusza mnie do szybkich, tanich i zdrowych posiłków. Rosół mogę jeść w każdej postaci. Postawiłam na żołądki drobiowe, a do tego kasza jaglana. Zdrowie w jednym talerzu!



Składniki:

  • 100-200g żołądków drobiowych
  • 2 łyżki suchej kaszy jaglanej
  • przyprawy: susz warzywny, jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • ok. 1,5l wody
Sposób przygotowania:
Żołądki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do zimnej wody. Następnie dodajmy kaszę jaglaną. Czekamy, aż woda będzie się gotować. Kolejno dodajmy przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Smacznego!

wtorek, 10 października 2017

Ciasto słonecznikowo-lniane z migdałami

Dni mijają bardzo szybko, przyzwyczajam się do nowych miejsc. Wszystko wychodzi mi lepiej, a nawet gotowanie! Mam coraz więcej pomysłów! Tak się stało i z tym przepisem. Improwizacja to podstawa.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 10 tabletek słodziku
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 1 łyżka onecznika
  • 1 łyżka siemię lnianego
  • 1 łyżka  posiekanych migdałów (namoczonych w gorącej wodzie) 
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczone w mące słonecznik, siemię lniane i migdały. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!