niedziela, 22 października 2017
sobota, 21 października 2017
czwartek, 19 października 2017
"Zioła z polskich łąk" - recenzja książki
Mam przyjemność zrecenzować książkę pt.: "Zioła z polskich łąk" Zbigniewa Nowaka. Dzieło przedstawia zioła z polskich łąk, a mianowicie co można z nich przygotować, jakie mają właściwości i jak je zbierać.
Przez większość z osób nazywane są chwastami, szkodnikami, ale mają dobroczynne znaczenie. Przykładowo z mniszka lekarskiego, pospolicie nazywanego - "mleczem" można przygotować cenny w bogate właściwości syrop.
Zioła nie tylko mają zastosowanie w kuchni, ale również jako kosmetyki. Przygotowane według receptury kremy pomogą zwalczyć wiele dolegliwości.
Podsumowując książka "Zioła z polskich łąk' Zbigniewa Nowa jest skarbnicą; zbiorem w którym znajdziemy porady oraz przepisy w zastosowaniu pospolitych ziół.
Zachęcam do przeczytania powyższej książki, która uczy jak ważne są zioła i rośliny w naszym życiu.
Przez większość z osób nazywane są chwastami, szkodnikami, ale mają dobroczynne znaczenie. Przykładowo z mniszka lekarskiego, pospolicie nazywanego - "mleczem" można przygotować cenny w bogate właściwości syrop.
Zioła nie tylko mają zastosowanie w kuchni, ale również jako kosmetyki. Przygotowane według receptury kremy pomogą zwalczyć wiele dolegliwości.
Podsumowując książka "Zioła z polskich łąk' Zbigniewa Nowa jest skarbnicą; zbiorem w którym znajdziemy porady oraz przepisy w zastosowaniu pospolitych ziół.
Zachęcam do przeczytania powyższej książki, która uczy jak ważne są zioła i rośliny w naszym życiu.
wtorek, 17 października 2017
Sałatka z gruszką, jabłkiem i nasionami chia wzbogacona magnezem
Przez ubiegły miesiąc testowałam dzbanek AQUAPHOR z filtrem wzbogaconym magnezem. Magnez odgrywa kluczową rolę w organizmie.
M.in:
M.in:
- uczestniczy w syntezie białek
- bierze udział w budowie kości i zębów
- przewodność nerwów i kurczliwość mięśni
- pełni rolę w układzie hormonalnym
Postanowiłam przygotować owocową sałatkę z nasionami chia. Gruszka i jabłko to świetne połączenie! Słodko-kwaśny smak idealny na każde podniebienie!
Składniki:
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 1 łyżka nasion chia
- 100ml przefiltrowanej wody
Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie myjemy, kroimy w kostkę. Lekko blendujemy z dodatkiem wody. Na koniec dodajemy nasiona chia. Odstawiamy na 15 minut do "przegryzienia" smaków.
Smacznego!
niedziela, 15 października 2017
sobota, 14 października 2017
czwartek, 12 października 2017
Rosół z żołądków drobiowych i kaszy jaglanej
Życie studenckie zmusza mnie do szybkich, tanich i zdrowych posiłków. Rosół mogę jeść w każdej postaci. Postawiłam na żołądki drobiowe, a do tego kasza jaglana. Zdrowie w jednym talerzu!
Składniki:
Składniki:
- 100-200g żołądków drobiowych
- 2 łyżki suchej kaszy jaglanej
- przyprawy: susz warzywny, jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- ok. 1,5l wody
Sposób przygotowania:
Żołądki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do zimnej wody. Następnie dodajmy kaszę jaglaną. Czekamy, aż woda będzie się gotować. Kolejno dodajmy przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Smacznego!
wtorek, 10 października 2017
Ciasto słonecznikowo-lniane z migdałami
Dni mijają bardzo szybko, przyzwyczajam się do nowych miejsc. Wszystko wychodzi mi lepiej, a nawet gotowanie! Mam coraz więcej pomysłów! Tak się stało i z tym przepisem. Improwizacja to podstawa.
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 10 tabletek słodziku
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- szczypta proszku do pieczenia
- cynamon
- 1 łyżka słonecznika
- 1 łyżka siemię lnianego
- 1 łyżka posiekanych migdałów (namoczonych w gorącej wodzie)
- aromat
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczone w mące słonecznik, siemię lniane i migdały. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
niedziela, 8 października 2017
Subskrybuj:
Posty (Atom)