wtorek, 24 października 2017

Sałatka z wątróbką, komosą ryżową białą i papryką

Wątróbkę jem bardzo często, tak jak paprykę. Aby wszystko było złożone w jedną wyśmienitą i pożywną całość dodałam komosy ryżowej białej. Smak jest wykwintny!





Składniki:

  • 100-200g ugotowanej wątróbki
  • 2 łyżki suchej komosy ryżowej białej + 1/2 szklanki wody
  • 1 papryka
  • przyprawy do rosołu z wątróbki: jarzynka bez soli, susz warzywny, majeranek, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Komosę ryżową dokładnie płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Między czasie do wrzącej wody wrzucamy dokładnie oczyszczoną wątróbkę. Gotujemy ok 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu komosy ryżowej oraz wątróbki dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość dokładnie mieszamy.

Smacznego!

czwartek, 19 października 2017

"Zioła z polskich łąk" - recenzja książki

Mam przyjemność zrecenzować książkę pt.: "Zioła z polskich łąk" Zbigniewa Nowaka. Dzieło przedstawia zioła z polskich łąk, a mianowicie co można z nich przygotować, jakie mają właściwości i jak je zbierać.


Przez większość z osób nazywane są chwastami, szkodnikami, ale mają dobroczynne znaczenie. Przykładowo z mniszka lekarskiego, pospolicie nazywanego - "mleczem" można przygotować cenny w bogate właściwości syrop.

Zioła nie tylko mają zastosowanie w kuchni, ale również jako kosmetyki. Przygotowane według receptury kremy pomogą zwalczyć wiele dolegliwości.


Podsumowując książka "Zioła z polskich łąk' Zbigniewa Nowa jest skarbnicą; zbiorem w którym znajdziemy porady oraz przepisy w zastosowaniu pospolitych ziół.


Zachęcam do przeczytania powyższej książki, która uczy jak ważne są zioła i rośliny w naszym życiu.