czwartek, 21 września 2017

Kokosowo-ryżowe placuszki dyniowe

Kolejny mój faworyt w placuszkach warzywnych. Dynię można przyrządzić na słono jak i słodko. Ja przygotowałam w wersji na słodko z dodatkiem mąk kokosowej i ryżowej. Palce lizać!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 10 tabletek słodziku
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat
  • dynia (ok.200-300g)

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy ze słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy obraną i startą na grubych oczkach dynię. Dokładnie mieszamy. 1 łyżka do jeden placuszek. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. 

Smacznego!

wtorek, 19 września 2017

Ciasto dyniowo-bananowe

Z racji tego, że sezon na dynię się rozpoczął postanowiłam upiec ciasto oto z tym warzywem. Dynia, aby nie była zbyt samotna dodałam banana, który nadaje wilgotności i słodyczy. Świetnie się nada na długie, jesienne wieczory do ciepłej herbaty lub kakao.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1/4 sztuki ugotowanej dyni
  • 1 banan
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka karobu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, karob, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy ugotowaną i obraną dynię oraz rozgniecionego banana. Całość dokładnie blendujemy na gęstą, jednolitą masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!