wtorek, 21 marca 2017

Sernik na zimno z jogurtów greckich i galaretką

Najprostsze, ale nie należące do najszybszych ciast - sernik na zimno. Chwila cierpliwości i można cieszyć się smakiem.



Składniki:
Masa serowa:

  • 3 opakowania (900g) jogurtu greckiego np. Bakoma
  • 1 galaretka np. truskawkowa (o obniżonej zawartości cukru)
Wierzch:
  • 1 galaretka np. pomarańczowa (o obniżonej zawartości cukru)

Sposób przygotowania:
Opakowanie galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy i lekką stężałą mieszamy z jogurtami greckimi. Masę przelewamy do formy. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody. Studzimy i lekką stężałą przelewamy na masę serową. Sernik ponownie chowamy do lodówki i czekamy 2-3 godziny, aż całkowicie stężeje się galaretka.

Smacznego!