wtorek, 13 grudnia 2016

Lekki sernik z nasionami chia i żurawiną na spodzie z daktyli

Serniki należą do jednych z najłatwiejszych ciast, ale idealny powinien być przygotowany z sercem. Postanowiłam obalić przepis i dodać nasiona chia oraz suszoną żurawinę. Słodki spód z daktyli świetnie komponuję się z lekko kwaśnym smakiem żurawiny. Polecam!



Składniki:
Masa:

  • 2 opakowania serka twarogowego naturalnego np. typu President 
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki erytrolu 
  • 2 łyżki nasion chia
  • 50g suszonej żurawiny + mąka do obtoczenia 
  • aromat
Spód:
  • 100g (25 sztuk) suszonych daktyli
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki mąki kokosowej 

Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 godziny, aby zmiękły. Po upływie czasu daktyle odlewamy z wody, następnie miksujemy z wiórkami kokosowymi i mąką kokosową. Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Spód zapiekamy w rozgrzanych piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

Między czasie przygotowujemy masę. Jajka ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy aromat, nasiona chia i serek twarogowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczoną w mące żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. 

Na upieczony spód przelewamy masę serową. Pieczemy przez ok. 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i ciasto zostawiamy przez ok. 30 minut.

Smacznego! 

czwartek, 8 grudnia 2016

Jaglane kokosanki

Jaglane kokosanki wśród moich znajomych zrobiły furorę. Bardzo zdrowe, smaczne i sycące. Znikają błyskawicznie i podniebienie domaga się o dokładkę.



Składniki:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki erytrol
  • 100g suchej kaszy jaglanej + 1,5 szklanki wody
  • 100g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki mąki kokosowej (gdyby masa byłaby zbyt rzadka)
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu naturalnego
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Między czasie na suchej patelni prażymy na złocisty kolor wiórki kokosowe. Jajko ucieramy z erytrolem na puszystą masę. W Następnie dodajmy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, uprażone wiórki kokosowe, w razie potrzeby mąkę kokosową i syrop z agawy lub miód naturalny. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!