wtorek, 1 listopada 2016

Omlet marchewkowy

Omlety jem codziennie, ale z specjalnymi dodatkami tj marchew rzadziej, gdyż zwyczajnie liczy się u mnie czas. Nadszedł ten moment i przygotowałam z marchewką, bardzo wilgotny, sycący i smaczny! Polecam!



Składniki:

  • 2 jajka
  • 10 tabletek słodziku
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 marchew

Sposób przygotowania:
Jajka z słodzikiem ucieramy na puszystą pianę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i mąkę. Miksujemy ponownie. Na koniec dodajemy obraną, umytą i startą na grubych oczkach marchew. Całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron na złocisty kolor.

Smacznego!

niedziela, 30 października 2016

czwartek, 27 października 2016

Pełnoziarniste ciasto z otrębami owsianymi

Uwielbiam zdrowe ciasta, które nie mają pustych kalorii, a na dodatek dają nam dobre korzyści. Upiekłam mega zdrowe ciasto z dodatkiem otrąb owsianych.



Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru brązowego 
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 średni banan
  • 150g (1 paczka) otrębów owsianych
  • 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat śmietankowy
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy aromat waniliowy, olej i rozgniecionego banana. Całość miksujemy, aż do połączenia składników. Kolejno dodajemy otręby owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i wodę. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 35-40 minut.

Smacznego!



Zapraszam po więcej porad i przepisów na