wtorek, 4 października 2016

Gruszkowiec

W tym roku sezon na gruszki w moim ogródku był bardzo owocny. Z okazji, że bardzo lubię te owoce postanowiłam przygotować bardzo smaczne i apetyczne ciasto z gruszkami. Gruszkowiec jest bardzo wilgotny, słodki i syty, więc śmiało się można nim najeść. :)



Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 10 tabletek słodziku
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 2-3 łyżki wody gazowanej
  • 1 lub 2 gruszki

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy banana, cynamon, proszek do pieczenia i oba rodzaje mąk. Wszystko dokładnie miksujemy, dodając stopniowo wodę. Na koniec do masy dołączamy startą na tartce o grubych oczkach gruszkę. Całość mieszamy łyżką. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

niedziela, 2 października 2016

czwartek, 29 września 2016

Risotto z papryką i suszonymi grzybami

Kuchnia włoska jest mi bliska, gdyż spędziłam w Italii miesiąc poznając kulturę i kuchnię tego kraju. Risotto zalicza się do jednych z moich ulubionych dań. Postanowiłam przygotować je z papryką i suszonymi grzybami, niestety nie posiadałam wina. Świetny smak i aromat. Polecam dla osób, którzy uwielbiają kuchnię włoską!



Składniki:

  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 1 l bulionu z rosołu
  • 1 cebula
  • 2 średnie papryki
  • garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: jarzynka, suszone pomidory, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy ryż. Kolejno ryż zalewamy jedną szklanką bardzo gorącego bulionu. Czekamy, aż ryż wchłonie bulion i dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę i umyte pod gorącą wodą grzyby. Co jakiś czas dodajemy bulion, aż ryż zrobi się miękki i całkowicie wchłonie wodę. Pod koniec wrzucamy łyżkę masła i przyprawy. 

Smacznego!