wtorek, 2 sierpnia 2016

Jagodowe placuszki jaglano-ryżowe

Sezon na jagody się kończy, ale również można zastąpić je borówką amerykańską. Świetne zestawienie stanowią mąka jaglana i ryżowa. Mąka jaglana sprawia, że placuszki są bardzo puszyste, natomiast mąka ryżowa bardzo delikatne.



Składniki:

  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 10 tabletek słodziku
  • aromat waniliowy
  • jagody

Sposób przygotowania:
Jajko ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajmy oba rodzaje mąk. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajmy umyte i osuszone jagody. Mieszamy ponownie za pomocą łyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, aż pojawią się z jednej strony bąbelki.

Smacznego!

czwartek, 28 lipca 2016

Chlebek bananowy z orzechami

Na moim blogu jest już kilka przepisów na chlebek bananowy, ale każdy jest inny. Tym razem jest również inaczej. Smaczny i sycący super nadaje się na poczęstowanie gości jak i również zabranie go do pracy lub szkoły. :)



Składniki:

  • 2 duże dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • orzechy włoskie
  • orzechy laskowe

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, rozgniecione banany i pozostałe składniki (oprócz orzechów). Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec do surowej masy dodajmy posiekane orzechy. Całość ponownie mieszamy i przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!