wtorek, 29 marca 2016

Mięso mielone z passatą pomidorową i ryżem

Smaczny i prosty pomysł na obiad. Po raz kolejny w tym wypadku wykorzystałam czas. Całość zajmuje ok. 20 minut. Zachęcam do wypróbowania. :)



Składniki:

  • 100g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • 50g ugotowanego ryżu białego
  • 150g passaty pomidorowej
  • przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, czosnek granulowany, zioła do sałatek lub zioła prowansalskie 
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego i czosnkiem granulowanym. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy mięso, chwilę smażymy, a następnie wlewamy passatę pomidorową. Pod koniec smażenia dodajemy zioła do sałatek lub prowansalskie. Gotowe mięso i passatą mieszamy z ryżem.

Smacznego!

sobota, 26 marca 2016

czwartek, 24 marca 2016

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą

Od kilkunastu dni jem jedzenie szybko ze względu na ograniczoną ilość czasu. W końcu postanowiłam dłużej spędzić czasu w kuchni, więc przygotowałam zdrową i smaczną zapiekankę. :)



Składniki:

  • 300g makaronu pełnoziarnistego
  • paczka zupa krem z białych warzyw Proste Historie
  • paczka zupa krem z zielonych warzyw Proste Historie
  • paczka zupa krem z żółtych warzyw Proste Historie 
  • 500g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 30g koncentratu pomidorowego
  • 200g mozzarelli
  • przyprawy: kebab-gyros, przyprawa do kuchni włoskiej, czosnek granulowany, pieprz, suszony koperek

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni z olejem dusimy wszystkie warzywa. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy: kebab-gyros, przyprawa do kuchni włoskiej, pieprz i czosnek granulowany. Między czasie przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy jogurt, koncentrat pomidorowy, czosnek granulowany i suszony koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Na desce kroimy w kostkę mozzarellę. Jeśli wszystko jest już gotowe to w dużej misce łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Następnie gotowe danie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!