czwartek, 10 marca 2016

Omlet a'la szarlotka

Dlaczego często przygotowuje omlety? Ponieważ szybko się je robi i za każdym razem można dodać zupełnie inne składniki. Tym razem omlet o smaku szarlotki, ja osobiście uwielbiam jabłka, więc mogę jeść takie cuda na każde pięć posiłków dziennie. :)



Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do szarlotki
  • dekoracja: jabłko

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do szarlotki. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z jabłkiem.

Smacznego!

wtorek, 8 marca 2016

Jaglany pudding z odżywką

Już kilka razy wykorzystałam płatki jaglane i za każdym razem byłam z nich zadowolona. Jeśli jest się głodnym i nie ma się pomysłu na posiłek to polecam przygotować pudding z wykorzystaniem płatków jaglanych i odżywki o dowolnym smaku. Sztos!



Składniki:

  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • 1 czubata łyżka odżywki białkowej (dowolny smak)
  • wrząca woda


  • wiórki kokosowe
  • 1 łyżeczka dżemu owocowego niedosłodzonego

Sposób przygotowania:
Do miseczki wsypujemy płatki jaglane i odżywkę. Wszystko zalewamy wrzącą wodą, dokładnie mieszamy i przykrywamy na około pięć minut. Po napęcznieniu do puddingu dodajemy wiórki kokosowe i łyżeczkę dowolnego dżemu owocowego.

Smacznego!