czwartek, 24 grudnia 2015

Pszenno-Orkiszowe pierniczki świateczne

W końcu przyszedł ten czas, aby spędzić go w gronie rodziny. W pełni miłości i ciepła. Chociaż tegoroczne święta są bez śniegu, ale również odczuwa się ten magiczny czas jak co roku...

Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę
WESOŁYCH ŚWIĄT I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!



Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej graham 
  • 1 szklanka mąki orkiszowej 
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • lukier
  • kolorowe ozdoby

Sposób przygotowania:
Mąką przesiewamy przez sitko. W rondelku podgrzewamy cukier miód, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do mąki. Chwilę mieszamy i wbijamy całe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy masło. Jeśli ciasto będzie się lepić posypujemy mąką. Po dokładnym wykonaniu ciasta robimy z niego kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. PO upływie czasu na stolnicę posypaną mąka wałkujemy ciasto. Powinno mieć grubość ok. 2-3 mm. Formujemy w swoje ulubione kształty. Wkładamy na papier do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 10-12 minut w 180 stopniach. Gotowe pierniczki powinny mieć lekko złocisty spód. Wystudzone pierniczki ozdabiamy lukrem (ja użyłam z gotowego z torebki, gdyż skład był ok), a następnie posypujemy kolorowymi ozdobami.

Smacznego!