czwartek, 3 września 2015

Delikatny jak chmurka sernik z gruszką

Dawno nie wykonałam tak delikatnego sernika. W smaku wprost rozpływa się w ustach! Cudowny!



Składniki:

  • 350g twarogu do sernika
  • 30g budyniu śmietanowego z cukrem
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • aromat waniliowy
  • 1 gruszka

Sposób przygotowania:
Jajko ucieramy z cukrem, aromatem waniliowym i budyniem. Następnie dodajmy twaróg. Wszystko dokładnie mieszamy. Do natłuszczonej blaszki przekładamy masę serową. Na środek wkładamy gruszkę. Pieczemy w 150 stopniach przez 35 minut.

Smacznego!

wtorek, 1 września 2015

Salceson - najprostsze ciasto z jabłkami

Co tu dużo rozpisywać... Ciasto z jabłkami zwane potocznie salcesonem, w smaku jest przepyszne, a jego wykonanie zajmuję chwilę. :)



Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru trzcinowego  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 120 ml mleka 2%
  • 2 średnia jabłka 
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy wraz cukrem. Następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, aromat waniliowy i mleko. Wszystko miksujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz sztywną pianę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

sobota, 29 sierpnia 2015

Zupa z dyni i pomidorów

Małymi kroczkami zbliża się jesień, w sklepach i na bazarach zaczynają pojawiać się dynie. W tym roku sezon rozpoczęłam od zupy. W smaku była lekko pikantna, a zarazem słodka, jej aromat unosił się po całym mieszkaniu. :)



Składniki:

  • 1/4 dyni hokkaido 
  • 1-2 średnie pomidory 
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 średni ziemniak
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz cytrynowy
  • warzywko
  • papryka ostra mielona 
  • czosnek granulowany
  • margaryna do smażenia lub masło klarowane
  • 2 skrzydełka
  • woda

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa (oprócz pomidorów) obieramy, myjemy i ścieramy (bez ziemniaka) na tartce o grubych oczkach lub w używamy malaksera z specjalnym sitkiem. Do wrzącej wody wrzucamy skrzydełka i chwilę gotujemy, następnie dodajmy starte warzywa. Pokrojone w kostkę pomidory podsmażamy na maśle lub margarynie i dodajmy do zupy. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Gotujmy jeszcze kilka minut.

Smacznego!