czwartek, 25 czerwca 2015

Zupa kalafiorowa-batatowa z warzywami

Sezon na warzywa jest w pełni, więc można wykorzystać wszystkie po trochu. W tym wydaniu przygotowałam szybką zupę z kalafiora i batata w roli głównej. Całość zajmuje 20 minut. :)



Składniki:

  • 3 różyczki kalafiora
  • 1 mały batat
  • włoszczyzna (1 duża marchewka, kawałek pietruszki, kawałek selera, 1 łodyga selera naciowego, kawałek pora 
  • 1 pomidor
  • przyprawa "warzywko" lub jarzynka
  • pieprz
  • 2 liście laurowe 
  • 2 ziela angielskie
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • woda

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, batata i włoszczyznę obieramy i kroimy w plastry lub kostkę. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze części. Pomidora kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Następnie wrzucamy skrzydełka i wszystkie warzywa. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki.

Smacznego!

wtorek, 23 czerwca 2015

Wegańskie pankejki

Od czasu do czasu pozwalam sobie urozmaicić swoje posiłki m.in wykonuje je w wersji wegańskiej, czyli bez nabiału i jaj, bo jak wiadomo weganie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. Tym razem przygotowałam lekko wilgotne i delikatne pankejki, które smakują rewelacyjnie ze swoimi ulubionymi dodatkami. :)



Składniki:

  • 4 łyżki mąki pszennej graham T1850
  • 1 łyżka mielonego siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody
  • 120ml wody gazowanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • syrop klonowy (wersji wegańskiej) lub inne słodzidło 
  • wiórki kokosowe 

Sposób przygotowania:
Łyżkę siemię lnianego zalewamy trzema łyżkami wrzącej wody. Dokładnie mieszamy dotąd, kiedy powstanie zwarta masa. Następnie dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na beztłuszczowej patelni. Po usmażeniu pankejki polewamy syropem klonowym lub innej słodzidłem, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

sobota, 20 czerwca 2015

Warstwowa zapiekanka makaronowa

Taką miałam ochotę na tą zapiekankę, że w końcu musiałam ją zrobić. Gości ona na moim stole bardzo często, więc warto z Wami podzielić się przepisem. :)



Składniki:
Zapiekanka:

  • 50g makaronu z pszenicy durum lub pełnoziarnistego 
  • 25g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 
  • 100g warzyw na patelnie (po włosku, po grecku)
  • 1/4 bakłażana
  • 1/2 małego batata
  • 2 plastry sera żółtego light 
  • przyprawa gyros
  • sól
  • suszona bazylia
  • oliwa z oliwek
Sos:

  • 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
  • ketchup
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy mięso mielone na odrobinie oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawę gyros. Na oddzielnej patelni dusimy mrożone warzywa z przyprawą gyros. Bakłażana i batata dokładnie myjemy. Batata obieramy i kroimy w plastry, a bakłażana w średnią kostkę. W miseczce bakłażana solimy i skrapiamy oliwą z oliwek. Posypujemy suszoną bazylią. W naczyniu żaroodpornym na spodzie układamy batata, skrapiamy go oliwą z oliwek i bazylią. Następnie dodajemy bakłażana. Kolejną warstwą jest makaron zmieszany z warzywami, mięsem i sosem. Na wierzch układamy plastry sera żółtego. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!