sobota, 9 maja 2015

Zupa pomidorowa z ryżem

Jedna z moich ulubionych zup. Tak mi posmakowała, że jadłam ją przez kilka dni, dzięki gęstej konsystencji syci na bardzo długo. :)



Składniki:

  • 1 pomidor
  • 1 średnia marchewka
  • 1/4 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 50g suchego białego ryżu
  • jarzynka bez soli
  • pieprz 
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
  • 500ml wody

Sposób przygotowania:
Ryż płuczemy pod zimną wodą. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w talarki. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy włoszczyznę i ryż. Na patelni z masłem podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy pomidora. Smażymy, aż do lekkiego zarumienienia i ładnego zapachu. Kolejno cebulę i pomidora przekładamy do garnka. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy, aż do zgęstnienia i napęcznienia ryżu. Pod koniec dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze chwilę, aż wszystko nabierze aromatu.

Smacznego!

czwartek, 7 maja 2015

Kasza bulgur z twarogiem i dżemem truskawkowym

Niby banalna przekąska, a smakuje świetnie! Uwielbiam prostotę w daniach. Niektóre nie wyglądają apetycznie (chociażby te), ale czasem nie wygląd jest ważny, ale smak. :)



Składniki:

  • 4 łyżki kaszy bulgur
  • 125g twarogu chudego 
  • 4 łyżki mleka 2%
  • 1 czubata łyżka niskosłodzonego dżemu truskawkowego 

Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy w 1 szklance wrzącej wody, co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu mieszamy ją z twarogiem, mlekiem i dżemem truskawkowym.

Smacznego!


wtorek, 5 maja 2015

Zapiekanka z cukinią, marchewką, twarogiem i makaronem

Od bardzo dawna nie jadłam, a nawet nie robiłam żadnych zapiekanek. Miałam czas i ochotę, więc wykonałam warzywną-twarogową-makaronową zapiekankę. Robi się ją bardzo szybko i smakuje świetnie. :)



Składniki:

  • 1/2 średniej cukinii 
  • 1 średnia marchewka 
  • 1 pomidor śliwkowy
  • 125g twarogu chudego  
  • 50g ugotowanego makaronu kokardki
  • 1,5 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 czubata łyżka ketchupu 
  • 2 cienkie plastry sera żółtego 
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie 

Składniki:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy (oprócz cukinii i pomidora) i osuszamy. Cukinię i marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach, a pomidora kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy twaróg z wodą (ok. 4 łyżek). Dodajemy ketchup, musztardę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Do miski z twarogiem dodajemy ugotowany makaron i warzywa. Ponownie mieszamy i przekładamy do natłuszczonego naczynka. Na wierzch układamy ser żółty. Pieczemy przez ok 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego!