Składniki:
- 1 pomidor
- 1 średnia marchewka
- 1/4 pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 50g suchego białego ryżu
- jarzynka bez soli
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 500ml wody
Sposób przygotowania:
Ryż płuczemy pod zimną wodą. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w talarki. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy włoszczyznę i ryż. Na patelni z masłem podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy pomidora. Smażymy, aż do lekkiego zarumienienia i ładnego zapachu. Kolejno cebulę i pomidora przekładamy do garnka. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy, aż do zgęstnienia i napęcznienia ryżu. Pod koniec dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze chwilę, aż wszystko nabierze aromatu.
Smacznego!