czwartek, 6 listopada 2014

Sznycel z indyka w sosie Teriyaki z ryżem 3 kolory

Pierwszy wpis z produktami w ramach współpracy od Decare. Proponuję obiad w klimatach typowo dla Bliskiego Wschodu. W rolach głównych ryż 3 kolory oraz sos Teriyaki.



Składniki:

  • 1 sznycel z indyka
  • 50g ryżu 3 kolory (przed ugotowaniem)
  • sos Teriyaki
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie 

Sposób przygotowania:
Ryż wrzucamy na wrzącą osoloną wodę (1,5 szklanki) i gotujemy ok. 40 minut pod przykryciem. Między czasie przygotowujemy sznycla. Myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie i sos Teriyaki. Wkładamy do lodówki na czas gotowania ryżu. Jeśli ryż się ugotuje smażymy sznycla na odrobinie oleju pod przykrycie (ok. 1,5 minuty na jedną stronę). Wszystko podajemy z dodatkiem ogórka konserwowanego.

Smacznego!




wtorek, 4 listopada 2014

Współpraca z DeCare.pl

Kilka dni temu nawiązałam swoją pierwszą współpracę z firmą DeCare.pl. Jest to firma, która specjalizuje się produktami z kuchni Bliskiego Wschodu. Na stronie internetowej można znaleźć m.in: makarony ryżowe, sosy sojowe, napoje ryżowe itp. W poniedziałek dostałam paczkę z produktami, które wymienię poniżej.




W paczce znajdowało się 5 produktów, m.in:
  • ryż 3 kolory (brązowy, czerwony, czarny)
  • papier ryżowy
  • woda kokosowa
  • napój sojowy
  • sos Teriyaka

W najbliższych postach postaram się przygotować danie z przynajmniej jednym produktem.

wtorek, 28 października 2014

Biszkoptowe placuszki z gruszką

Bardzo dawno nie robiłam żadnych delikatnych placuszków. Pora nadeszła na biszkoptowe z kawałkami gruszki. Rozpływające i delikatne - urzekną każde podniebienie! :)



Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej/kukurydzianej
  • szczypta cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • mała gruszka

Sposób przygotowania:
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Do żółta dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i umytą, obraną i pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Do białek dodajemy poprzednią masę z mąką i mieszamy delikatnie łyżką, aż połączą się wszystkie składniki. Jeden placuszek to jedna łyżka. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni, aż do zarumienienia.

Smacznego!