poniedziałek, 1 września 2014

Akcja Bezglutenowy wrzesień

Z dniem dzisiejszym na blogu rozpoczęła się akcja "Bezglutenowy wrzesień". Będę umieszczała przepisy na dania bez pszenicy.

Jeśli przyłączacie się do akcji wklejcie poniższy baner na bloga i w wpisy z daniami bezglutenowymi.


Więcej informacji o akcji w poniższych wpisach:

sobota, 30 sierpnia 2014

Koktajl pietruszkowy

Na pewno każdy z nas słyszał jakie właściwości mają zielone koktajle. Połączenie owocowo-warzywne jest bardzo pyszne i zdrowe, a przede wszystkim oczyszczające. W kuchni miałam nadmiar pietruszki, a co jeszcze dodałam? Wszystko poniżej. ;)



Składniki:

  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1 średnie jabłko
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:
Natkę i jabłko dokładnie umyć i osuszyć. Jabłko pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze kielichowym.

Smacznego!


czwartek, 28 sierpnia 2014

Rosół z drobiowymi klopsikami podany z kaszą kuskus

Coraz bliżej wrzesień, szkoła, nauka, kompletny brak czasu na wszystko... Cieszmy się ostatnimi dniami wakacji, bo już za tydzień o tej porze będę w szkole. Obiad na szybko według mnie to rosół! Uwielbiam ten smak lekko słony z warzywami. Dodatkiem specjalnym były drobiowe klopsiki, które podkradłam mamie przygotowująca inne danie. Wykorzystałam nadmiar kaszy kuskus, która świetnie połączyłam się ze wszystkimi smakami. Gorąco polecam!



Składniki:

  • 1 l bulionu drobiowego (skrzydełko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki)
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 1/2 szklanki wody
  • jarzynka z małą ilością soli
  • sól
  • pieprz
Klopsiki drobiowe:
  • 100 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebulka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełko, umyte i obrane warzywa. Gotujemy 30 minut. Między czasie przygotowujemy klopsiki. W misce z mielonym mięsem dodajemy jajko, obraną cebulkę, bułkę tartą, sól, pieprz. Formujemy małe kuleczki i delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Wrzucamy do rosołu 10 minut przed zakończeniem gotowania. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie dodajemy do miseczek z rosołem.

Smacznego!