piątek, 30 maja 2014

Lody truskawko - bananowe

W ubiegły weekend, kiedy było naprawdę gorąco postanowiłam zrobić szybkie, tanie, a zarazem zdrowe lody. Również miałam po raz pierwszy w tym roku spróbowania polskich truskawek. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie zajmuje dużo czasu.



Składniki:

  • 1 duży banan
  • 2 szklanki truskawek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • opcjonalnie 1 - 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:
Banana obieramy ze skórki, kroimy na plasterki. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki. Czekamy, aż wszystko dokładnie się zmiksuje. Do foremek specjalnych do lodów przelewamy koktajl. Szczelnie zamykamy i wkładamy na dobę do zamrażalnika.

Smacznego!


środa, 28 maja 2014

5 porcji dziennie

Od małego uczono i wmawiano nam, że jedzenie owoców i warzyw jest korzystne, gdyż stajemy się bardziej odporni na choroby. Dlaczego właśnie jedzenie warzyw i owoców jest dla nas potrzebne? W nich znajduje się mnóstwo pożytecznych witamin, które sprawiają, że jesteśmy zdrowsi i szczęśliwsi!



Prawidłowe dzienne zapotrzebowanie w witaminy, które znajdują się w owocach i warzywach wynosi 5 porcji, czyli trzy razy dziennie powinniśmy konsumować warzywa, a dwie porcje - owoce. Dlaczego tylko dwie porcje owoców? Otóż dlatego, że owoce zawierają cukry, czyli fruktozę, które powodują tycie osób, które mają do tego skłonność (jeśli owoc ma wysoki indeks glikemiczny), więc spożywamy to z umiarem. Warzywa to bogactwo soli mineralnych i wody, więc możemy je jeść bez ograniczeń, wręcz do każdego posiłku! Od tego nie tyjemy, bo człowiek w 70% składa się z wody, a warzywa zawierają jej bardzo dużo, więc jedno w drugie wchodzi.

Poniżej przedstawiam informacje na temat owoców i warzyw o wysokim indeksie glikemicznym*.

Owoce:

  • banan dojrzały 60
  • melon 60
  • morele z puszki 60
  • ananas z puszki 65
  • rodzynki 65
  • daktyle suszone 70
  • arbuz 75
Warzywa:

  • ziemniaki 70 - 90
  • kukurydza 70
  • burak 64
  • dynia 75
  • groszek zielony 40
  • fasola kolorowa 45
  • rzepa


Indeks glikemiczny - określa szybkość ciśnienia krwi w organizmie po spożyciu danego produktu. 

                                                                                               photo © Google

wtorek, 20 maja 2014

Razowe pierogi ze szpinakiem

Od dawna miałam chęć na pierogi. Wykombinowałam, aby nie były aż kaloryczne, a zarazem zdrowe. Przyznaję z ręką na sercu - robiłam je pierwszy raz. Były bardzo smaczne. :)


Składniki:
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • sól
Farsz:
  • 6 brykietów szpinaku
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek
Sos:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 ząbek czosneku
  • opcjonalnie: świeży koperek


Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę żytnią i pszenną oraz sól. Powoli dodajemy wodę od razu mieszając. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy maki, lepiej pszennej. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy na stolnicy. Posypujemy mąką, aby dobrze się rozwałkowało. Między czasie przygotujemy farsz. Na rozgrzaną patelnie wlewamy łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aby się zeszkliła. Dodajemy odrobinę wody i wrzucamy szpinak, przykrywamy przykrywką i dusimy. Kolejno dodajemy po szczypcie soli, pieprzu, gałki,zmiażdżony czosnek i jogurt. Wszystko mieszamy i przez chwilę smażymy. Przekładamy na talerzyk i czekamy, aż ostygnie. Wracamy do ciasta. Szklanką o ostrych krawędziach robimy kółka i lekko rozwałkujemy. Ostudzonym farszem nadziewamy pierogi niecałą łyżeczką. Bardzo dobrze łączymy ciasto. Wrzucamy do gotującej i osolonej wody na 5 - 6 minut co jakiś czas mieszając i czekając jak wypłyną na powierzchnię. Następnie robimy sos. Do naczynia dodajemy jogurt i przeciągnięty przez praskę czosnek (ząbki wedle upodobań). ewentualnie drobno posiekany koperek. 

Smacznego!