wtorek, 20 maja 2014

Razowe pierogi ze szpinakiem

Od dawna miałam chęć na pierogi. Wykombinowałam, aby nie były aż kaloryczne, a zarazem zdrowe. Przyznaję z ręką na sercu - robiłam je pierwszy raz. Były bardzo smaczne. :)


Składniki:
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • sól
Farsz:
  • 6 brykietów szpinaku
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek
Sos:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 ząbek czosneku
  • opcjonalnie: świeży koperek


Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę żytnią i pszenną oraz sól. Powoli dodajemy wodę od razu mieszając. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy maki, lepiej pszennej. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy na stolnicy. Posypujemy mąką, aby dobrze się rozwałkowało. Między czasie przygotujemy farsz. Na rozgrzaną patelnie wlewamy łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aby się zeszkliła. Dodajemy odrobinę wody i wrzucamy szpinak, przykrywamy przykrywką i dusimy. Kolejno dodajemy po szczypcie soli, pieprzu, gałki,zmiażdżony czosnek i jogurt. Wszystko mieszamy i przez chwilę smażymy. Przekładamy na talerzyk i czekamy, aż ostygnie. Wracamy do ciasta. Szklanką o ostrych krawędziach robimy kółka i lekko rozwałkujemy. Ostudzonym farszem nadziewamy pierogi niecałą łyżeczką. Bardzo dobrze łączymy ciasto. Wrzucamy do gotującej i osolonej wody na 5 - 6 minut co jakiś czas mieszając i czekając jak wypłyną na powierzchnię. Następnie robimy sos. Do naczynia dodajemy jogurt i przeciągnięty przez praskę czosnek (ząbki wedle upodobań). ewentualnie drobno posiekany koperek. 

Smacznego!





sobota, 17 maja 2014

Jajecznica na maślance z pomidorami

Super sprawa, a jednocześnie zdrowy posiłek na poranne śniadanie. Każdemu sprawi, że będzie czuł sytość przez dobre kilka godzin i doda energii na cały dzień. Pospolitą jajecznicę postanowiłam zamienić coś w wersji light. Idealny posiłek dla tego kto dba o smukłą linię.


Składniki:
  • 2-3 jajka
  • pół szklanki maślanki naturalnej
  • odrobina mleka
  • 1 pomidor
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy maślankę i odrobinę mleka, aby konsystencja była rzadka. Chwilę czekamy, aż się rozgrzeję i wbijamy jajka. Smażymy na małym ogniu. Około 1 minuty obserwujemy, aby jaja się ścięły, dodajemy szczyptę pieprzu i soli, mieszamy. Mieszamy dotąd, aby z jajek pojawiły się duże grudki i żółta barwa (około 4-5 minut). Po usmażeniu wyłączamy gaz i chwilę jeszcze czekamy. Przekładamy na talerz. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju lub oliwy z oliwek, czekamy jak się rozgrzeję. Wrzucamy w pokrojoną kostkę pomidora i dusimy, aby zmiękł.

Dodatkowo można jajecznicę zjeść z 2 kromkami chleba razowego lub pełnoziarnistego.

Smacznego!