wtorek, 29 kwietnia 2014

Filet piersi z kurczaka w płatkach owsianych

Mój pierwszy przepis na blogu i mam nadzieję, że udany! Pierś z kurczaka lubię przyrządzać na różne sposoby, ale i tak do najpopularniejszych należy smażona na patelni bez panierki. Dzisiejsze kuchenne rewolucje zaliczają się do udanych! Pierś po przyrządzeniu była soczysta i bardzo smaczna. Polecam jeść ją od razu na ciepło, bo później będzie twarda.


Składniki:
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki dowolnych otrębów
  • nie cała szklanka maślanki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka


Sposób przygotowania:
Pierś umyć, osuszyć, a następnie po odkrajać tłuszczyk i inne zbędne rzeczy. Lekko rozpić. Do prawić solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką  (odrobina z obu stron). Przygotowaną pierś włożyć do głębokiej miseczki i zalać maślanką (cała musi być zanurzona). Odstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny (można również na noc), aby się za marynowała. Po wyjęciu i lekkim odsączeniu obtaczamy w płatkach owsianych i otrębach. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika w temp. 180 stopni na ok. 35- 40 min. 

Smacznego!



niedziela, 27 kwietnia 2014

INSPIRACJE #3













                                                                                            photo © weheartit

wtorek, 22 kwietnia 2014

Składniki odżywcze - co powinno się o nich wiedzieć?

Produkty, które spożywamy na co dzień dostarczają nam energię, chronią przed różnorodnymi chorobami, ale również wzmacniają nasz organizm. Właśnie czym są składniki odżywcze?



Składniki odżywcze - pierwiastki i związki chemiczne, które znajdują się m.in w białku, tłuszczach, sacharydach, wodzie, witaminach i solach mineralnych.


Białka - pełnią funkcję budulcową, biorą udział w niemal większości procesach biologicznych. 
Występują w:
  • nabiał m.in mleko, jogurty, kefiry
  • mięso, wędliny
  • rośliny strączkowe 
  • jaja
  • zboża
Tłuszcze - pełnią funkcję izolacyjną, chronią organizm przed utratą energii i ciepła.
Występują w:
  • owoce roślin strączkowych
  • nasiona roślin strączkowych
Węglowodany- związki węglą, wodoru i tlenu. 
Dzielą się na:
  • monosacharydy 
  • oligosacharydy
  • polisacharydy
Wstępują w:
  • bulwy ziemniaków
  • nasiona zbóż
Woda - pełni funkcję transportującą organizmu, chroni przed przegrzaniem.
Występuje w:
  • chude mięso
  • warzywa
Witaminy - związki chemiczne, które polegają na prawidłowych funkcjonowaniu organizmu. 
Występują w:
  • owoce
  • warzywa
  • zakwas chlebowy
Sole mineralne - pełnią funkcję regulującą i budulcową.
Występują w:
  • nabiał
  • jaja
  • mięso
  • warzywa
  • owoce
  • zboża
Składniki odżywcze pełnią funkcję:
  1. budulcową - dostarczają budulca do tworzenia, odbudowy lub utrzymania tkanek (białka, sole mineralne).
  2. energetyczną - dostarczają energii organizmowi (węglowodany, tłuszcze).
  3. regulującą - regulują procesy zachodzące w organizmie (witaminy, sole mineralne).

                                                                                            photo © Google