czwartek, 18 sierpnia 2022

Ricottnik z bananem i biszkoptami

Ricottnik to nie znana nazwa ciasta?! Otóż nie! To po prostu sernik, ale z wykorzystaniem ricotty!




Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 250 g ricotty
  • 100 g banana
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 80 g okrągłych biszkoptów
  • 10 g wiórków kokosowych 
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, olej, budyń. Całość wymieszać. Następnie dodać ricottę i delikatnie wymieszać. Na spód natłuszczonej formy wyłożyć okrągłe biszkopty. Kolejno przelać masę. Na wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

wtorek, 16 sierpnia 2022

Bezglutenowe ciasto bananowe z jabłkiem i nektarynką

Sezonowe owoce to złoto, zwłaszcza w słodkich wypiekach! Idealnie nadają się jabłka oraz nektarynka! Pychotka! 

Składniki:

  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 100 g banana bez skórki
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat
  • 100 g jabłka
  • 100 g nektarynki

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej oraz rozgniecionego banana, wymieszać. Następnie dodać oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia i aromat. Ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć umyte i pokrojone w grubsze plastry jabłko oraz nektarynkę. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!