Od małego uczono i wmawiano nam, że jedzenie owoców i warzyw jest korzystne, gdyż stajemy się bardziej odporni na choroby. Dlaczego właśnie jedzenie warzyw i owoców jest dla nas potrzebne? W nich znajduje się mnóstwo pożytecznych witamin, które sprawiają, że jesteśmy zdrowsi i szczęśliwsi!
Prawidłowe dzienne zapotrzebowanie w witaminy, które znajdują się w owocach i warzywach wynosi 5 porcji, czyli trzy razy dziennie powinniśmy konsumować warzywa, a dwie porcje - owoce. Dlaczego tylko dwie porcje owoców? Otóż dlatego, że owoce zawierają cukry, czyli fruktozę, które powodują tycie osób, które mają do tego skłonność (jeśli owoc ma wysoki indeks glikemiczny), więc spożywamy to z umiarem. Warzywa to bogactwo soli mineralnych i wody, więc możemy je jeść bez ograniczeń, wręcz do każdego posiłku! Od tego nie tyjemy, bo człowiek w 70% składa się z wody, a warzywa zawierają jej bardzo dużo, więc jedno w drugie wchodzi.
Poniżej przedstawiam informacje na temat owoców i warzyw o wysokim indeksie glikemicznym*.
Owoce:
- banan dojrzały 60
- melon 60
- morele z puszki 60
- ananas z puszki 65
- rodzynki 65
- daktyle suszone 70
- arbuz 75
Warzywa:
- ziemniaki 70 - 90
- kukurydza 70
- burak 64
- dynia 75
- groszek zielony 40
- fasola kolorowa 45
- rzepa
Indeks glikemiczny - określa szybkość ciśnienia krwi w organizmie po spożyciu danego produktu.
photo © Google