Sezon na truskawki w pełni, więc pora to wykorzystać. Tegoroczny rok szybko i wcześnie zawitał z pysznymi truskaweczkami, bo aż w połowie maja. Osobiście nie mogłam się doczekać kiedy ich skosztuje, ale byłam cierpliwa i czekałam na krajowe polskie truskawki, bez dodatków jakich zbędnych substancji chemicznych. Jak zawsze kupuje od zaufanych mi sprzedawców i mam świadomość, że są w 100% naturalnie uprawiane.
Dlaczego warto jeść truskawki?
- Przede wszystkim zawierają witaminy:
- witamina C
- witamina A
- witamina E
- witamina B1
- witamina B2
- witamina B3
- witamina B6
- witamina PP
- obniżają poziom cholesterolu
- oczyszczają organizm ze zbędnych toksyn
- dostarczają mikro i makroelementów: wapń, potas, fosfor, magnez
- zawarty w nich błonnik prawidłowo kumuluję pracę jelit, zapobiega zaparciom
- nie tuczą, spalają tłuszcz, więc każdy może je spożywać (z wyjątkiem osób na nie uczulonych)
Ja wprost uwielbiam truskawki i mogę je jeść na wiele sposobów!