wtorek, 20 czerwca 2017

Muffiny z maślanką, kurkumą i nektarynkami

W końcu jest ciepło, więc w sklepach i na straganach już pojawiły się sezonowe owoce i warzywa. Bardzo lubię owoce, które zastępują mi słodycze. W swoich posiłkach kombinuję na wszelkie sposoby, aby je wykorzystać. Przygotowałam szybkie i smaczne muffiny z nektarynkami, maślanką i dodatkiem kurkumy, która świetnie podkreśla barwę produkty.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 szklanka maślanki
  • aromat
  • 2 nektarynki

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz nektarynek). Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy w papierowe papilotki, które należy włożyć do blachy na muffinki, Na wierzch masy wkładamy pokrojone w kostkę nektarynki. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

niedziela, 18 czerwca 2017

INSPIRACJE #163












                                          photo © WeHeartIt

czwartek, 15 czerwca 2017

Sernik z truskawkami

Bardzo lekki i smaczny sernik z sezonowymi owocami, czyli truskawkami! Jest wiosna, a niebawem lato, więc trzeba wykorzystać dobroci natury!



Składniki:

  • 500g twarogu np. półtłustego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • aromat śmietankowy
  • truskawki

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz truskawek). Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuczonej formy. Na wierzch kładziemy przekrojone na pół truskawki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!