czwartek, 7 maja 2015

Kasza bulgur z twarogiem i dżemem truskawkowym

Niby banalna przekąska, a smakuje świetnie! Uwielbiam prostotę w daniach. Niektóre nie wyglądają apetycznie (chociażby te), ale czasem nie wygląd jest ważny, ale smak. :)



Składniki:

  • 4 łyżki kaszy bulgur
  • 125g twarogu chudego 
  • 4 łyżki mleka 2%
  • 1 czubata łyżka niskosłodzonego dżemu truskawkowego 

Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy w 1 szklance wrzącej wody, co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu mieszamy ją z twarogiem, mlekiem i dżemem truskawkowym.

Smacznego!


wtorek, 5 maja 2015

Zapiekanka z cukinią, marchewką, twarogiem i makaronem

Od bardzo dawna nie jadłam, a nawet nie robiłam żadnych zapiekanek. Miałam czas i ochotę, więc wykonałam warzywną-twarogową-makaronową zapiekankę. Robi się ją bardzo szybko i smakuje świetnie. :)



Składniki:

  • 1/2 średniej cukinii 
  • 1 średnia marchewka 
  • 1 pomidor śliwkowy
  • 125g twarogu chudego  
  • 50g ugotowanego makaronu kokardki
  • 1,5 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 czubata łyżka ketchupu 
  • 2 cienkie plastry sera żółtego 
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie 

Składniki:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy (oprócz cukinii i pomidora) i osuszamy. Cukinię i marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach, a pomidora kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy twaróg z wodą (ok. 4 łyżek). Dodajemy ketchup, musztardę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Do miski z twarogiem dodajemy ugotowany makaron i warzywa. Ponownie mieszamy i przekładamy do natłuszczonego naczynka. Na wierzch układamy ser żółty. Pieczemy przez ok 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


sobota, 2 maja 2015

Szybkie kanapki z awokado i kiełkami

Kiedy nie mamy zbyt wystarczająco dużo czasu chwytami się rzeczy, które robi się błyskawicznie. Tym razem przygotowałam smaczne i sycące kanapki. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. :)



Składniki:
  • 2 kromki chleba graham
  • serek naturalny
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • dowolne kiełki
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Chleb smarujemy serkiem naturalnym, następnie nakładamy kiełki i pokrojone w plastry awokado. Wszystko posypujemy pieprzem.

Smacznego!