czwartek, 29 sierpnia 2024

Sałatka ziemniaczana z jajami przepiórczymi, figą, marchewką, cebulą czerwoną, papryką i dressingiem

Szybka sałatka ziemniaczana z mnóstwem warzyw, ale w roli głównej jaja przepiórcze od Złoty Ptak!



Składniki:
Sałatka
  • 8 jaj przepiórczych ugotowanych na twardo
  • 150 g ziemniaka (bez skórki)
  • 100 g marchewki (bez skórki)
  • 100 g cebuli czerwonej
  • 150 g papryki czerwonej
  • 50 g figi świeżej
Dressing
  • 20 g miodu naturalnego
  • 10 ml oleju lnianego
  • przyprawy zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka mielona, pieprz, sól

Sposób przygotowania:
Sałatka
Do wrzącej osolonej wody wrzucić jaja - gotować przez 4 minuty. Do drugiego garnka do wrzącej, osolonej wody wrzucić ziemniaka oraz marchewkę - gotować przez 15 minut. Jaja po ugotowaniu odcedzić i zalać zimną wodą - obrać i przekroić na połówki. Ziemniaka ora marchewkę pokroić na mniejsze porcje (ziemniaka w kostkę, marchewkę w plastry). Pozostałe warzywa: cebulę pokroić w piórka; paprykę (usunąć gniazdo nasienne) pokroić w kostkę. Figę pokroić w plastry.

Dressing
W miseczce wymieszać miód z olejem lnianym i przyprawami - dokładnie wymieszać. 

Sałatkę delikatnie wymieszać, polać dressingiem.

Smacznego!

wtorek, 27 sierpnia 2024

Współpraca z "Złoty Ptak"

"Złoty Ptak" jest marką posiadającą w swojej ofercie jaja przepiórcze. Jaja przepiórcze cechują się doskonałymi wartościami odżywczymi. Wspomniane jaja są skarbnicą mnóstwa witamin oraz składników mineralnych! Zaliczają się do super food, czyli super żywności/jedzenia. 



Warto włączyć je do codziennej diety, gdyż zawierają żelazo, beta-karoten - witaminę A, witaminy z grupy B, a co więcej łatwo przyswajalny fosfor. Warto wspomnieć, że posiadają więcej witamin oraz składników minerałów niż jaja kurze, należy zwrócić uwagę na niższą zawartość cholesterolu. W swoim składzie mają również lecytynę, która pozytywnie wpływa na polepszenie pamięci oraz koncentracji, ale również wspiera mózg i układ nerwowy. 


Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znalazły się:



Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższego produktu! 
Zapraszam do zakupów!

czwartek, 22 sierpnia 2024

Kaszotto z żołądkami drobiowymi i zielonymi szparagami

Bardzo sycące, mało pracochłonne i smaczne kaszotto z żołądkami drobiowymi oraz zielonymi szparagami od Szparag Wielkopolski.



Składniki:
  • 50 g suchej kaszy bulgur
  • 100 g żołądków drobiowych
  • 250 g zielonych szparagów
  • 500 ml wody
  • przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany
  • 10 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania:
Żołądki drobiowe dokładnie umyć, oczyścić i pokroić. Na suchą patelnię wrzucić kaszę oraz żołądki. Smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty, następnie dodać oczyszczone i pokrojone szparagi - całość zalać wodą. Kolejno dodać przyprawy. Gotować do całkowitego wchłonięcia wody.

Smacznego!