czwartek, 11 grudnia 2025

Zupa krem dyniowa z mozzarellą, papryką czerwoną marchewką, pietruszką, cebulą białą i ziemniakami

Jesień to zdecydowanie czas zup kremów – gęstych, rozgrzewających, kolorowych i takich, które potrafią poprawić humor już samym zapachem unoszącym się w kuchni. Wśród nich nie ma nic bardziej klasycznego niż zupa dyniowa, ale tym razem proponuję jej wyjątkową odsłonę. To krem dyniowy od Recomed z mozzarellą, czerwoną papryką, marchewką, pietruszką, cebulą i ziemniakami – połączenie, które tworzy naprawdę niezwykle aromatyczne danie. 


Składniki:

  • 125 g mozzarelli light
  • 150 g papryki czerwonej
  • 100 g marchewki
  • 50 g pietruszki
  • 50 g cebuli białej
  • 150 g ziemniaków
  • 65 g recomed zupy krem dyniowej
  • 200 ml mleka 2%
  • przyprawy: vegeta, czosnek granulowany, zioła prowansalskie 
  • 10 ml oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa i ziemniaki dokładnie umyć. Z papryki usunąć gniazdo nasienne - pokroić w drobną kostkę. Warzywa korzeniowe obrać, cebulę i ziemniaki obrać. Warzywa (oprócz cebuli) podzielić na mniejsze porcję. Wrzucić do gotującej, osolonej wody. Gotować przez 15 minut. Po upływie czasu warzywa odlać, ostudzić i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na bardzo dobrze rozgrzanej patelni. Następnie wrzucić pozostałe warzywa. Smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut. Następnie zupę krem rozpuścić w mleku, a następnie wlać do warzyw i zagotować. Gotowe danie podawać z pokrojoną w plastry mozzarellą.

Smacznego! 

środa, 10 grudnia 2025

Współpraca z 7Gun

7gun została w ostatnich latach coraz szerzej rozpoznana na rynku dzięki konsekwentnie budowanej identyfikacji oraz dbałości o spójny charakter swoich produktów. Jej rozwój został oparty na założeniu, że jakość, solidność wykonania i wyrazista estetyka mogą zostać połączone w ofertę skierowaną do osób ceniących trwałość i profesjonalne wzornictwo. Dzięki temu wizerunek marki został umocniony, a sama nazwa zaczęła być kojarzona z rzetelnością i dbałością o detale.

W przestrzeni internetowej marka 7gun została zaprezentowana jako przykład firmy, w której duży nacisk został położony na przejrzystą komunikację oraz jasne przedstawianie wartości. W materiałach promocyjnych podkreślana jest dbałość o proces produkcyjny, a także fakt, że każdy element oferty został przygotowany z myślą o użytkownikach preferujących pewność i funkcjonalność.

Popularność marki została dodatkowo wzmocniona przez obecność w mediach społecznościowych, gdzie jej produkty są regularnie prezentowane w kontekście dynamicznego, aktywnego stylu życia. Tam również nawiązywane są rozmowy z odbiorcami, dzięki czemu opinie społeczności są uwzględniane w dalszym rozwoju projektów.

W efekcie 7gun stała się marką postrzeganą jako nowoczesna, stabilna i konsekwentna. Jej rozpoznawalność została zbudowana nie tylko poprzez ofertę, lecz także poprzez sposób komunikowania wartości, w którym podkreślana jest niezawodność, estetyka oraz długotrwałość produktów. Dzięki temu coraz szersze grono użytkowników może identyfikować się z filozofią, która przez lata została starannie opracowana i ugruntowana.




Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znalazło się:



Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem niniejszych produktów.
Zapraszam do zakupów!

wtorek, 9 grudnia 2025

Gofry domowe z książki "To mi smakuje" Jakuba Kuronia

Ostatnio wróciła do mojej kuchennej klasyki i sięgnęłam po książkę „To mi smakuje” autorstwa Jakuba Kuronia. To właśnie ten tytuł dał mi impuls, by stworzyć własną wersję gofrów – inspirowaną rodzinną kuchnią Kuroniów, ale dopasowaną do moich smaków i codziennych możliwości. Efekt? Gofry, które udają się zawsze, są proste do przygotowania, a do tego absolutnie znikają w tempie ekspresowym.


Składniki:

1 porcja

  • 2 jaja
  • 5 g cukru białego
  • 2 g cukru wanilinowego
  • 150 ml mleka 2%
  • 25 g masła 82%
  • 125 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Żółtko oddzielić od białka. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko, roztopione masło - wymieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia - ponownie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka - delikatnie wymieszać za pomocą sylikonowej szpatułki. Smażyć w bardzo rozgrzanej gofrownicy z olejem przez 7-8 minut. Gotowe gofry podawać z swoimi ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!