niedziela, 30 listopada 2025

piątek, 28 listopada 2025

Zupa z sercami drobiowymi, pomidorem, ogórkiem kiszonym, kiszoną kapustą na bazie organicznego bulionu warzywnego

Zupa w 20 minut? Oczywiście! Kto chce, to potrafi! Pożywna, zupa z sercami drobiowymi, pomidorem, ogórkiem kiszonym, kiszoną kapustą na bazie organicznego bulionu warzywnego od Wishbone



Składniki:
  • 100 g serc drobiowych
  • 200 g pomidora malinowego
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 500 ml organicznego bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie 

Sposób przygotowania:
Pomidora dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Ogórka pokroić drobną kostkę. Kiszona kapustę posiekać na drobne porcje. Do garnka wrzucić oczyszczone i umyte serca. Zalać organicznym bulionem warzywnym. Następnie wrzucić pozostałe składniki. Całość gotować 15 minut. Podawać z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

czwartek, 27 listopada 2025

Jogurtownik dyniowy z ciasteczkami kakaowymi bez cukru

Jesień to idealny moment na eksperymenty w kuchni – szczególnie z dynią, która właśnie wtedy smakuje najlepiej. Dlatego dziś zapraszam na wyjątkowy deser: jogurtownik dyniowy z kakaowymi ciasteczkami, w 100% bez cukru od Gullon. To lekka, kremowa i zdrowa słodkość, która zaskakuje smakiem, a przy tym świetnie wpisuje się w zasady zdrowego odżywiania. W sam raz dla osób dbających o linię, unikających cukru dodanego lub po prostu lubiących nowoczesne, fit desery.

Składniki:

Masa

  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 100 g puree z dyni
  • 40 g budyniu śmietankowego
Spód

Sposób przygotowania:
Masa
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać jogurt grecki, śmietankę 30%, puree z dyni i budyń śmietankowy. Całość dokładnie zblendować na gęsty krem.

Spód
Ciastka rozdrobnić na gładki puch. Dodać roztopione masło. 

Do natłuszczonej formy wyłożyć spód z ciastek. Następnie zalać masą jogurtową. Piec przez 35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 25 listopada 2025

Współpraca z "Vanillove"

Vanillove jako marka została założona z pasji do naturalnego smaku i autentyczności — w jej ofercie znalazły się przede wszystkim wysokiej jakości laski wanilii Bourbon.

Vanillove jest bezpośrednim importerem wanilii z Ugandy.  Laski wanilii są zbierane ręcznie, a ich uprawa przebiega bez pośredników — dzięki temu lokalni rolnicy są wspierani uczciwymi warunkami handlowymi. Proces produkcji jest starannie kontrolowany — po zapyleniu kwiatów następuje naturalne dojrzewanie strąków przez wiele miesięcy, a następnie zostają one fermentowane i suszone pod słońcem. 

Każda laska jest ręcznie selekcjonowana pod kątem długości, koloru i wilgotności, co pozwala zapewnić klientom jakość premium. 



Po selekcji laski są pakowane w szczelne saszetki z zamknięciem strunowym, aby ich świeżość i aromat zostały zachowane jak najdłużej.

Vanillove została zaprojektowana jako marka łącząca miłość do wanilii z odpowiedzialnością społeczną — każdy produkt jest produkowany i selekcjonowany z myślą o jakości, a dostawy są zaplanowane tak, by aromat był jak najbardziej intensywny. Dzięki transparentności źródeł, wynikającej z bezpośredniego importu, klienci mogą być pewni, że kupowana wanilia wspiera rolników i pochodzi z etycznych upraw. W ofercie marki zostały przewidziane zarówno produkty dla indywidualnych pasjonatów kulinariów, jak i rozwiązania hurtowe dla profesjonalistów.

Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znalazła się:

Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z powyższymi produktami!
Zapraszam do zakupów!