Strony
▼
sobota, 30 czerwca 2018
czwartek, 28 czerwca 2018
Ciasto gryczane z brzoskwiniami
Kto nie lubi owoców? Chyba nie ma takiej osoby! Jest lato, więc jest ich coraz więcej. Świetnym pomysłem jest wykorzystanie ich w słodkich wypiekach. Polecam upiec ciasto gryczane z brzoskwiami.
Składniki:
- 2 jaja
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 łyżka oleju koksowego nierafinowanego
- 3 łyżki mąki gryczanej
- szczypta proszku do pieczenia
- cynamon
- aromat
- 2 obrane i pokrojone brzoskwinie
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, olej kokosowy, proszek do pieczenia i cynamon. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy brzoskwinie. Mieszany łyżką. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 26 czerwca 2018
Placuszki z cukinii i mięsem mielonym bez mąki z makaronem
W końcu jest lato, więc dużo warzyw na straganach! Szybkie i smaczne placuszki z cukinii i mięsem mielonym bez mąki podane z makaronem.
Składniki:
Składniki:
- 100g mięsa mielonego z indyka
- 1 cukinia
- 2 łyżki siemię lnianego mielonego
- przyprawy: czosnek granulowany, suszony koperek, kebab-gyros, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka
- 25g suchego makaronu
- 1 łyżka oleju lnianego
Sposób przygotowana:
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok 8-10 minut. Między czasie myjemy, osuszamy i ścieramy na tartce o grubych oczkach cukinię. Dodajemy mięso, siemię lniane i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z makaronem. Danie polewamy olejem lnianym.
Smacznego!
niedziela, 24 czerwca 2018
sobota, 23 czerwca 2018
czwartek, 21 czerwca 2018
Makrela wędzona z kaszą orkiszową i pomidorami
Szybki i smaczny posiłek. Idealny dla zapracowanych. Makrela dostarcza dawkę Omega 3, kasza orkiszowa błonnika i witamin z grupy B, a pomidor m.in potas. Polecam!
Składniki:
Składniki:
- 1/2 makreli wędzonej
- 25g suchej kaszy orkiszowej + woda
- 2 pomidory śliwkowe
- przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny
- 1 łyżka oleju lnianego
Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wrzucamy kaszę. Między czasie obieramy i oczyszczamy makrelę z ości oraz myjemy, osuszamy i kroimy pomidory. Gotowe danie polewamy olejem lnianym.
wtorek, 19 czerwca 2018
Tofu naturalne z szparagami i kaszą orkiszową
Ograniczyłam mięso, więc od czasu do czasu zastępują go produktami z soi. Prosta i smaczna propozycja dla każdego! Tofu naturalne z szparagami i kaszą orkiszową.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Tofu odsączamy i kroimy w kostkę. Między czasie do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę, a do oddzielnego garnka szparagi (gotujemy ok. 6-8 minut). Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy tofu. Kolejno wrzucamy ugotowaną kaszę oraz pokrojone szparagi. Całość doprawiamy przyprawiamy. Smażymy kilka minut. Na koniec danie polewamy olejem lnianym.
Smacznego!
Składniki:
- 180g (1 kostka) tofu naturalnego
- 1/2 pęczka szparagów
- 25g kaszy orkiszowej suchej + 100ml wody
- 1 łyżka oleju lnianego
- przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, curry, kebab-gyros, papryka słodka, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Tofu odsączamy i kroimy w kostkę. Między czasie do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę, a do oddzielnego garnka szparagi (gotujemy ok. 6-8 minut). Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy tofu. Kolejno wrzucamy ugotowaną kaszę oraz pokrojone szparagi. Całość doprawiamy przyprawiamy. Smażymy kilka minut. Na koniec danie polewamy olejem lnianym.
Smacznego!