wtorek, 3 grudnia 2019

Ciasto z orzechami

Zbliża się zima, większość z nas ma własne ogrody co z tym się wiąże, że mamy zapasy w spiżarce! Jedne z tych zapasów to orzechy! W moim ogrodzie są orzechy włoskie i laskowe. Z tych surowców przygotowałam bardzo proste ciasto!




Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki orzechów laskowych  
  • aromat
  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej kokosowy, oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Dodać posiekane i obtoczone w mące orzechy. Ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na powierzchnie posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Piec przez 35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

czwartek, 28 listopada 2019

Naleśniki pszenne z serem

Najprostszy i najzwyklejszy, tradycyjny przepis na naleśniki z mąki pszennej "białej" z serem.




Składniki:
Naleśniki

  • 2 jaja
  • 6 łyżek mąki pszennej T450
  • 120ml wody
  • szczypta proszku do pieczenia
Farsz
  • 250g (1 kostka) twarogu np. chudego
  • 1 łyżeczka erytrytolu
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:
Naleśniki
Jaja wbić do miski. Dodać mąkę, wodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 5 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem.

Farsz
Do miski wrzucić twaróg. Rozgnieść widelcem. Dodać erytrytol i aromat. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć naleśniki.

Gotowe naleśniki podawać wedle upodobań.

Smacznego!