czwartek, 14 listopada 2019

Tarta daktylowo-kokosowa z śliwkami

Wegańska, bez glutenu tatra daktylowo-kokosowa z śliwkami. Dzięki słodkości daktyli oraz śliwek nie wymaga dosładzania.




Składniki:
Spód

  • 12 sztuk daktyli
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki kokosowej 
Nadzienie
  • 500g wydrylowanych śliwek
  • cynamon
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:
Spód
Daktyle zalać wrzącą wodą. Odstawić do zmięknięcia. Następnie odcedzić wodę, dodać wiórki kokosowe, mąkę kokosową i rozpuszczony olej kokosowy. Całość zblednować na gładką masę. Ciasto wylepić do natłuszczonej formy, Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Nadzienie
Umyte, wydrylowane i pokrojone na mniejsze śliwki wrzucić do garnka. Zalać wodą i gotować do zmiękczenia (ok. 15 minut). Na koniec dodać cynamon. Odstawić do wystudzenia. 

Po upływie czasu wyjąć spód z lodówki. Nałożyć nadzienie ze śliwek. Ponownie włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego!

wtorek, 12 listopada 2019

Fit tiramisu

Kto nie lubi tradycyjnych smacznych słodyczy? Ja tiramisu uwielbiam! Bardzo często pozwalam sobie na taki deser, ale postanowiłam go przygotować w wersji dietetycznej. Ja go zrobiłam w 5 minut!



Składniki:

  • 12 biszkoptów (okrągłych)
  • 2 skyry (300g) naturalne
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 50ml kawy rozpuszczalnej (zaparzonej) np. orzechowej
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:
Zaparzyć kawę rozpuszczalną, ostudzić. Biszkopty ułożyć w naczyniu (na spód 6 sztuk). Skyry wymieszać z erytrytolem. Kawą nasączyć biszkopty (jedna łyżeczka na jeden biszkopt). Nałożyć skyry. Następnie kolejne 6 sztuk biszkoptów. Nasączyć kawą, nałożyć skyry. Posypać kakao. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego!