wtorek, 8 października 2019

Crumble ze śliwkami

"Crumble", czyli kruszonka. Szybka opcja na deser. Nie wymaga dużo pracy i poświęcenia, a jest bardzo dobre! Moja wersja to crumble ze śliwkami.




Składniki:

  • 4 śliwki
  • cynamon
Kruszonka
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka wirków kokosowych
  • 2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Śliwki dokładnie myjemy. Dzielimy na pół i wydrążamy pestki. Układamy w naczyniu i posypujemy cynamonem.

W misce mieszamy mąkę, wiórki kokosowe, słodzik i olej. Posypujemy śliwki.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut.

Smacznego!

niedziela, 6 października 2019

czwartek, 3 października 2019

Pączkowiec twarogowy z rodzynkami

Kolejna wersja pączkowca, ale tym razem z rodzynkami. Idealne ciasto dla gości!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 500g (2 kostki) twarogu półtłustego
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki rodzynek + 1 łyżka mąki
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja z ksylitolem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, aromat. Mieszamy. Kolejno dodajemy rozgnieciony twaróg. Dokładnie mieszamy, konsystencja powinna być bardzo gęsta. Rodzynki mieszamy w mące, dodajemy do masy. Mieszamy bardzo dokładnie łyżką. Surowe ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!