czwartek, 19 września 2019

Tofu z ryżem, fasolką w sosie sojowym

Uwielbiam takie posiłki, a dodatkowo zajmują mało czasu! Sos sojowy nadaje wyrazistego smaku oraz zapachu. Palce lizać!



Składniki:

  • 1 kostka (180g) tofu wędzonego
  • 50g suchego ryżu białego
  • 200f fasolki szparagowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka słodka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
W garnkach gotujemy ryż i fasolkę (ok. 10 minut). Tofu kroimy w kostkę. Ugotowany ryż i fasolkę smażymy na patelni z olejem. Następnie dodajemy tofu i przyprawy. Na koniec wlewamy sos sojowy. Dokładnie mieszamy.

Smacznego! 

wtorek, 17 września 2019

Ciasto kakaowe

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Wykonana go nawet laik kuchenny! Idealny do niedzielnej kawy czy herbaty.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 białka jaj (opcjonalnie)
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Dodać białka, olej. Ponownie miksować. Kolejno dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!