czwartek, 16 maja 2019

Dietetyczna wątróbka kurczaka z cebulą i kaszą

Wątróbkę się kocha albo nienawidzi. Ja należę do tego pierwszego grona! Ten przepis jest genialny dla osób, którzy unikają wysokiej zawartości tłuszczu w daniach.



Składniki:

  • 250g wątróbki z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 50g suchej kaszy pęczak
  • sól i pieprz
  • ok. 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Wątróbkę dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w piórka. Między czasie do wrzącej, osolonej wody wrzucamy kaszę. Gotujemy do wchłonięcia wody. Umieszczamy w patelni i zalewamy wodą. Dusimy ok. 10 minut. Kolejno dodajemy wątróbkę. Dusimy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy pieprz i sól. Dokładnie mieszamy. Podajemy z kaszą pęczak.

Smacznego!

wtorek, 14 maja 2019

Sernik na kruchym spodzie z kruszonką

Sernik zawsze mi się kojarzył z niedzielą i tak będzie chyba na zawsze. Według mnie ten rodzaj ciasta należy do bardzo wykwintnych i cenionych przez wiele ludzi, również przez ze mnie. W moim wydaniu jest bardzo delikatny i aksamitny. :)



Składniki:
Spód i kruszonka:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Masa:
  • 2 jaja
  • 400g serka naturalnego np. Vitanella
  • 2 łyżki erytrolu
  • 40g (1 opakowanie) budyniu waniliowego
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:
Spód i kruszonka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, erytrytol, wodę i sól. Dokładnie zagniatamy dłońmi. Formujemy w kulę. Odstawiamy do zamrażalnika na ok. 15 minut. Po upływie czasu kulę dzielimy na pół. Jedną połówkę rozprowadzamy w natłuszczonej formie. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. 

Masa
Białka oddzielamy od żółtek. Białka z szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z erytrytolem. Następnie dodajemy serek, budyń i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec szpatułką dodajemy ubitą pianę. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na upieczony spód. Na wierzch rozdzielamy drugą połowę kruchego ciasta w formie kruszonki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!