wtorek, 7 maja 2019

Mleczne gofry orkiszowe

Gofry to mój ulubiony posiłek jako drugi po omletach. Ostatnio po raz kolejny zakupiłam mąkę orkiszową. Grzech by było z niej nie skorzystać! Z dodatkiem mleka są obłędne!



Składniki:
4-5 gofrów

  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu 
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  •  aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie miksujemy. Masę wlewamy na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicę. Pieczemy przez ok. 5-6 minut. Gofry podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!  

czwartek, 2 maja 2019

Tortilla z tofu wędzonym, miksem sałat i pomidorkami

Doskonały posiłek na letnie dni przy gronie najbliższych. Bardzo lekkie, wegańskie i kolorowe dane z mnóstwem witamin.



Składniki:

  • 1 kostka (180g) tofu wędzonego
  • 1 placek tortilla 
  • 1/2 opakowania miksu sałat
  • ~ 300g pomidorków koktajlowych 
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, czosnek granulowany, papryka czerwona
  • 1 łyżka oliwy 
Składniki:
Tofu wędzone kroimy w kostkę, pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy w połówki. W misce umieszczamy tofu, miks sałat, pomidorki, przyprawy i oliwkę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut. Tortillę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umieszczamy sałatkę i zawijamy w placek.

Smacznego!