czwartek, 18 kwietnia 2019

Tarta daktylowa

Super prosta, nie zawierająca "tony" cukru, ale naturalne słodziki! W sam raz dla gościa przy kawie.



Składniki:
Tarta:

  • 2 jaja
  • 125g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka erytrytolu
  • szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 100g suszonych daktyli

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia. Wbijamy jaja i dodajemy olej. Całość dokładnie zagniatamy w jednolitą kulę. Jeśli ciasto będzie się lepić dodajemy odrobinę mąki. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie czasu kulę ciasta rozwałkujemy i umieszczamy w natłuszczonej formie. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.

Daktyle zalewamy wrzącą wodą. Czekamy ok. 10-15 minut, aby zmiękły. Następnie odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę. 

Zblendowane daktyle rozsmarowujemy na upieczony spód tarty.

Smacznego!

wtorek, 16 kwietnia 2019

Mięso mielone drobiowe z szpinakiem i kaszą gryczaną białą

Doskonały posiłek do pracy, szkoły czy po prostu w domu. Bardzo szybkie i smaczne danie. Zawiera pełen zestaw składników mineralnych.



Składniki:

  • 200g mięsa mielonego z indyka
  • 225g mrożonego szpinaku
  • 50g suchej kaszy gryczanej białej
  • przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, papryka słodka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę. Gotujemy do wchłonięcia wody. Między czasie na suchej patelni rozmrażamy szpinak. Następnie dodajemy mięso mielone i olej. Smażymy kilka minut. Dodajemy przyprawy i ugotowaną kaszę gryczaną białką. Całość dokładnie mieszamy. 

Smacznego!