czwartek, 14 marca 2019

Chlebek pełnoziarnisty na drożdżach

Super smaczny i lepszy niż z piekarni mini chlebek pełnoziarnisty na drożdżach! Idealny na weekendowe śniadanie!



Składniki:

  • 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy suche składniki. Zalewamy wodą. Dokładnie ciasto wyrabiamy dłońmi. Formujemy w kulę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po upłynięciu czasu ponownie zagniatamy ciasto i przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 12 marca 2019

Gofry na wytrawnie z warzywami po włosku

Gofry są przede wszystkim znane z przygotowania na słodko. Świetną odskocznią jest zrobienie ich na wytrawnie w słonym smaku. Z warzywami komponują się idealnie!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • przyprawy: papryka słodka, czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie
  • 250g warzyw po włosku

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy na puszystą masę. Dodajemy płatki drożdżowe nieaktywne, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do dobrze nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy. Pieczemy przez ok 7 minut. Po przygotowaniu pieczemy warzywa. 

Smacznego!