czwartek, 15 listopada 2018

Wegańskie kotleciki z tofu, cukinią i marchwią

Chociaż za oknem nie jest tak zielone jak te kotleciki to chciałabym odrobinę przywołać wiosnę na talerzu. Wegańskie kotleciki z tofu, cukinią i marchwią zje nawet wielki miłośnik mięsa.


Składniki:

  • 1 kostka (180g) tofu naturalnego
  • 2 łyżki siemię lnianego mielonego + 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchew
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, jarzynka bez soli, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Cukinię i marchew dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Umieszczamy w misce. Następnie dodajemy siemię lniane mielone, pokruszone tofu, mąkę orkiszową, płatki drożdżowe nieaktywne oraz przyprawy. Całość zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Wilgotną dłonią formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron ok. 3 minut. Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!

wtorek, 13 listopada 2018

Zdrowie na cały rok 2019. Terminarz - recenzja

Kilka dni temu otrzymałam w ramach recenzji Terminarz 2019 - "Zioła na cały rok" Zbigniewa T. Nowaka. Książka jest wydawnictwa AA.





Kalendarz zawiera wskazanie poszczególnych tygodni oraz miesięcy, ale również spełnia rolę poradnika dla osób interesujących się zdrowym odżywianiem. Kalendarium posiada zioła, które można znaleźć na polskich łąkach i polach. Przekaże nam wiedzę na temat leczenia za pomocą ziół, warzyw oraz owoców. Dobrodziejstwa natury są podzielone ze względu na porę roku oraz miesiące ich występowania.

Autor Zbigniew T. Nowak od ponad 30 lat interesuje się roślinami leczniczymi. Przekazuje nam wiedzę na temat ziół, które znajdziemy na polach czy łąk. W jaki sposób możemy je wykorzystać oraz jakie mają właściwości zdrowotne.



Z wielką chęcią polecam w zaopatrzenie się wyjątkowego terminarza na nadchodzący 2019 rok.  Kalendarz można zakupić na stronie Dystrybucja Książek