wtorek, 9 października 2018

Gofry dyniowe

Dynia królowa jesieni na polskich stołach. Można ją wykorzystywać na wszelakie sposoby. Ja znalazłam kolejny pomysł, a tym razem - gofry!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 5 łyżek mąki żytniej
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie miksujemy. Do rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy przelewamy masę. Pieczemy przez 10 minut bez otwierania.

Smacznego!

czwartek, 4 października 2018

Ciasto dyniowe z migdałami

Za oknem już jesień w pełni. Potrawy nabierają jesiennych barw. Dynia królowa jesieni to faworyt, aby upiec wyśmienite ciasto. Dzięki migdałom będzie jeszcze lepsze!





Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 1 łyżka oleju
  • 5 łyżek mąki żytniej
  • 1/2 szklanki puree z dynii
  • 2 łyżki migdałów
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Dodajemy olej. Ponownie miksujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, oprócz migdałów. Na koniec dodajemy posiekane migdały. Całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!