czwartek, 4 października 2018

Ciasto dyniowe z migdałami

Za oknem już jesień w pełni. Potrawy nabierają jesiennych barw. Dynia królowa jesieni to faworyt, aby upiec wyśmienite ciasto. Dzięki migdałom będzie jeszcze lepsze!





Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 1 łyżka oleju
  • 5 łyżek mąki żytniej
  • 1/2 szklanki puree z dynii
  • 2 łyżki migdałów
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Dodajemy olej. Ponownie miksujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, oprócz migdałów. Na koniec dodajemy posiekane migdały. Całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 2 października 2018

Zapiekanka z cukinii i płatkami drożdżowymi

Pieczone warzywa bardzo uwielbiam. Zapiekanka z cukinią oraz z płatkami drożdżowymi jest przepyszna!





Składniki:

  • 2 jaja
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, jarzynka bez soli, kebab-gyros
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 mała cukinia
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, obieramy, ścieramy na tartce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 5-10 minut, a następnie odsączamy. Do miski z cukinią dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach.

Smacznego!