czwartek, 14 czerwca 2018

Ciasto fasolowe z truskawkami

Truskawki po raz kolejny, ale tym razem w cieście z wykorzystaniem fasoli!


Składniki:

  • 240g (1 puszka) opłukanej czerwonej fasoli
  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 2 łyżki karobu lub kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat
  • truskawki

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (oprócz truskawek) umieszczamy w misce. Całość dokładnie miksujemy na gładką konsystencję. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy pokrojone na mniejsze części truskawki. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 12 czerwca 2018

Placuszki gryczane z jogurt typu skyr i truskawkami

UWIELBIAM TRUSKAWKI! Sezon już się rozpoczął na dobre, więc umieszczam je gdziekolwiek, aby jak najdłużej poczuć ich smak! Placuszki, są bardzo delikatne za sprawą mąki gryczanej oraz jogurtem naturalnym typu skyr.


Składniki:

  • 2 jaja
  • 6 łyżek mąki gryczanej
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 100ml jogurtu naturalnego typu skyr
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat
  • truskawki

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz jogurt. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy umyte, osuszone i pokrojone truskawki. Masę mieszamy łyżką. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!