czwartek, 31 maja 2018

Placuszki z mąki z ciecierzycy, truskawkami i jabłkiem na kefirze

Kefir gości w moim jadłospisie coraz częściej. Polecam spożywać mleczne napoje fermentowane ze względu na kultury bakterii, które doskonale wpływają na mikroflorę jelitową. Po raz pierwszy miałam do czynienia z mąką z ciecierzycy (i nie ostatni). Doskonale zestawiła się z kefirem oraz owocami.



Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat
  • owoce: kilka odszypułkowanych i umytych truskawek, obrane i pokrojone w kostkę jabłko

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz kefir. Całość dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy owoce. Masę mieszamy łyżką. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

wtorek, 29 maja 2018

Tofu z cukinią i makaronem

Ograniczyłam mięso, ale oczywiście o nim nie zapominam! Na zmianę jem produkty z roślin strączkowym. W tym wydaniu tofu z cukinią i makaronem!



Składniki:

  • 1/2 kostki tofu naturalnego
  • 1 cukinia
  • 25g suchego makaronu
  • 1 łyżka oleju lnianego 
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie, curry, kebab-gyros, papryka słodka

Sposób przygotowania:
Tofu kilka godzin wcześniej kroimy w kostkę oraz "marynujemy" w przyprawach. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok 8-10 minut. Po upływie czasu na rozgrzanej patelni z olejem smażymy pokrojoną w kostkę cukinię. Dodajemy pozostałe składniki. Gotowe danie polewamy olejem lnianym.

Smacznego! :)