wtorek, 6 marca 2018

Łosoś wędzony z papryką i makaronem pełnoziarnistym

Prosto, zdrowo i szybko. Wszystko się przygotowuję podczas gdy gotuje się makaron. Idealny posiłek do pudełka i nie tylko. ;)



Składniki:
  • 125g łososia wędzonego
  • 100g makaronu pełnoziarnistego (przed ugotowaniem)
  • 1 papryka czerwona

Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wsypujemy makaron. Gotujemy ok. 10 minut. Między czasie myjemy, oczyszczamy i kroimy paprykę oraz przygotowujemy łososia. Danie można również przygotować z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

czwartek, 1 marca 2018

Wegańska szarlotka

Jabłka, jabłka, jabłka moje ulubione owoce! Jak powiedzenie głosi: "Jedno jabłko dziennie uchroni Cię od lekarza". Jak w łatwy sposób przemycić jabłka w swoim dziennym jadłospisie? Upiec wegańską szarlotkę!



Składniki:
Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki ksylitolu
Mus:
  • 1 jabłko
  • cynamon

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, olej oraz ksylitol. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (podsypujemy mąką, kiedy będzie się kleiło do dłoni). Gotową masę formujemy w kulę i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Między czasie przygotowujemy mus. Myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę jabłko. Wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody. Prażymy, aż do momentu jabłko będzie miękkie. Dodajemy cynamon.

Po upływie czasu kulę ciasta dzielimy na pół. Jedną połówkę wykładamy spód natłuszczonej formy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu na spód nakładamy mus i drugą połowę ciasta dzielimy na kęsy. Ponownie pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!