czwartek, 7 grudnia 2017

Babeczki migdałowo-piernikowe

Uwielbiam migdały i wszystko co jest związane z przyprawami korzennymi. Aromat, który się unosi w trakcie pieczenia jest niebiański, a babeczki są wyśmienite!



Składniki:
4 sztuki

  • 2 jaja
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka mąki migdalowej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie miksujemy. Gotową masę przelewamy do form na babeczki. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 5 grudnia 2017

Pieczone ciasto na pierogi z nadzieniem daktylowo-kokosowym

Uwielbiam przyprawy korzenne, idealne przed nadchodzącymi świętami! Jak można wykorzystać ciasto pierogowe? Upiec i dodać ulubione nadzienie. Ja proponuję z daktylowo-kokosowym. Idealnie!



Składniki:
Forma ok. 20 cm
Ciasto pierogowe:

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka oleju
  • woda
Nadzienie:
  • 20 sztuk suszonych daktyli + gorąca woda
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej

Sposób przygotowania:
Ciasto
Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, olej oraz wodę do uzyskania gęstej konsystencji. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 25 minut, aby "odpoczęło".

Między czasie zalewamy daktyle gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękły.

Po upływie czasu ciasto pierogowe dokładnie rozwałkujemy i nakładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.

Nadzienie
Do miski wlewamy wodę z daktyli oraz daktyle. wsypujemy mąką koksową. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Dokładnie mieszamy.

Po upieczeniu ciasta nadzienie nakładamy na wierzch i pieczemy przez kolejne 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!