niedziela, 15 października 2017

czwartek, 12 października 2017

Rosół z żołądków drobiowych i kaszy jaglanej

Życie studenckie zmusza mnie do szybkich, tanich i zdrowych posiłków. Rosół mogę jeść w każdej postaci. Postawiłam na żołądki drobiowe, a do tego kasza jaglana. Zdrowie w jednym talerzu!



Składniki:

  • 100-200g żołądków drobiowych
  • 2 łyżki suchej kaszy jaglanej
  • przyprawy: susz warzywny, jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • ok. 1,5l wody
Sposób przygotowania:
Żołądki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do zimnej wody. Następnie dodajmy kaszę jaglaną. Czekamy, aż woda będzie się gotować. Kolejno dodajmy przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Smacznego!

wtorek, 10 października 2017

Ciasto słonecznikowo-lniane z migdałami

Dni mijają bardzo szybko, przyzwyczajam się do nowych miejsc. Wszystko wychodzi mi lepiej, a nawet gotowanie! Mam coraz więcej pomysłów! Tak się stało i z tym przepisem. Improwizacja to podstawa.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 10 tabletek słodziku
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 1 łyżka onecznika
  • 1 łyżka siemię lnianego
  • 1 łyżka  posiekanych migdałów (namoczonych w gorącej wodzie) 
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczone w mące słonecznik, siemię lniane i migdały. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!