wtorek, 12 września 2017

Tarta z gruszką i kruszonką

W moim ogrodzie w końcu są gruszki! Nie ma to jak swojskie owoce bez żadnych sztucznych nawozów i ulepszaczy. Stanowczo jest inny smak, zapach, a nawet barwa! Ostatnio upiekłam bardzo aromatyczną tartę na nadchodzącą jesień.



Składniki:
Ciasto:
Forma +- 15-20 cm

  • 1 jajo
  • 5 łyżek erytrytolu lub ksylitolu
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 7 łyżek mąki gryczanej
  • 7 łyżek mąki ryżowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat
Mus:
  • 1-2 gruszki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cynamon

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajo, dodajemy erytrytol lub ksylitol, oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, aromat oraz olej. Całość dokładnie zagniatamy. Fromujemy w płaską kulę. Wkładamy do zamrażalnika na ok. 1 godziny.

Między czasie myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach gruszki. Prażymy w garnku dodając cynamon, a pod koniec mąkę ziemniaczaną. Całość cały czas mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Na natłuszczoną formę wykładamy 1/2 ciasta. Dokładnie rozprowadzamy po całości. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nie miało pęcherzyków. Ciasto wkładamy do natłuszczonego piekarnika na 15-20 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu na spód nakładamy mus gruszkowy oraz starte na grubych oczkach drugą połowę ciasta. Pieczemy przez kolejne 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!