niedziela, 30 lipca 2017

INSPIRACJE #169












                                              photo © WeHeartIt

sobota, 29 lipca 2017

Tydzień w zdjęciach #89










                                 Snapchat: kindzia10

czwartek, 27 lipca 2017

Ciasto z malinami

Jest lato, więc trzeba wykorzystać dary w postaci smacznych i słodkich owoców. Jednych z nich są maliny, które zawierają cenne składniki dla zdrowia. Zachęcam do upieczenia pysznego ciasto w roli głównej - maliny.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 6 łyżek mąki ryżowej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 1/4 szklanki soku z malin
  • 1 łyżka oleju
  • aromat
  • maliny

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz malin). Masa powinna mieć konsystencję jak na naleśniki. Całość przelewamy do natłuszczonej formy. Następnie wrzucamy umyte maliny. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 25 lipca 2017

Tarta z budyniem jaglanym i agrestem

Co prawda agrest nie pochodzi z mojego ogrodu, ale również jest bardzo smaczny! Uwielbiam tarty, a z budyniem jaglanym jest rewelacyjna! Całość świetnie się komponuję, polecam!



Składniki:
Tarta

  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajo
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2,5 łyżki oleju
Budyń
  • 1/2 torebki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 banan
Wierzch
  • 2 garści agrestu

Sposób przygotowania:
Tarta
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajo, dodajemy ksylitol i olej. Całość szybko i dokładnie zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.

Budyń
Kaszę jaglaną gotujmy według instrukcji na opakowaniu. Lekko studzimy i dodajmy banana. Całość blendujemy na gęsty krem.

Na wystudzone ciasto przekładamy budyń, a następnie układamy umyty i oczyszczony agrest. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

Smacznego!