czwartek, 8 czerwca 2017

Tarta z musem truskawkowym i kruszonką

Sezon na truskawki w pełni, więc pora go wykorzystać! Z racji, że bardzo lubię truskawki upiekłam przepyszną tartę, która posmakuję dla największych łakomczuchów.




Składniki:
Spód i kruszonka:
  • 1 jajo
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 kostka masła 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
Mus:
  • 500g truskawek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąki, cukier, wbijamy jajo i pokrojone zimne masło. Całość szybko i dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika na 30 minut. 

W między czasie przygotowujemy mus. Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy i gotujemy na małym ogniu, aż do puszczenia soku. Do gotującego musu dodajmy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

Po upływie czasu do natłuszczonej formy wkładamy ciasto z lodówki. Pieczemy przez 15 minut. Następnie dodajmy mus z truskawek oraz ciasto z zamrażalki, które ścieramy na tartce o grubych oczkach. Pieczemy przez kolejne 20 minut.

Smacznego!


wtorek, 6 czerwca 2017

Mięsne kotleciki z cukinią

Uwielbiam warzywne kotleciki. Z dodatkiem mięsa są równie pysznie jak i bez. Szybkie w przygotowaniu znikają w mgnieniu oka.



Sposób przygotowania:

  • 1 cukinia
  • 100g mięsa mielonego drobiowego
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka mielonego siemię lnianego
  • przyprawy: sól morska z ziołami, pieprz cytrynowy, papryka słodka, jarzynka bez soli, suszony koperek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, ścieramy na tartce o grubych oczkach i posypujemy solą, Po upływie 10-15 minut odsączamy. Do cukinii dodajemy mięso mielone, siemię lniane, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.

Smacznego!