wtorek, 16 maja 2017

Jaglanka na wytrawnie

Kaszę można jeść na słodka jak i na słono. Tym razem chciałabym zaproponować jaglankę w wersji na słono. Świetny pomysł na odstępstwo od wersji na słodko.


Składniki:

  • 1 torebka kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • 1,5l bulionu drobiowego 

Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajmy kaszę jaglaną. Zalewamy gotującym się bulionem drobiowym. Do momentu wchłonięcia bulionu przez kaszą jaglaną dodamy masło. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

czwartek, 11 maja 2017

Jabłko w cieście kokosowym

Świetna propozycja na deser dla osób lubiących kokos, ale również i jabłka! Delikatny smak rozpływa się w ustach, a smak pozostaje na dłużej.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 7-8 łyżek gazowanej wody
  • 10 tabletek słodziku
  • cynamon
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat
  • jabłko
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, aromat, mąkę i wodę. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajmy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Całość wlewamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Mieszamy, aż jabłko będzie lekko rumiane, a ciasto kokosowe usmażone.

Smacznego!