sobota, 6 maja 2017

Tydzień w zdjęciach #77





                                   Snapchat: kindzia10

czwartek, 4 maja 2017

Tarta kokosowa z serkiem mascarpone i galaretką

Ostatnio bardzo polubiłam tarty. Często goszczą na moim stole, więc postanowiłam poeksperymentować po raz kolejny. Tym razem ku zaskoczeniu upiekłam tartę kokosową z serkiem mascarpone i galaretką z dodatkiem winogron.


Składniki:
Spód:

  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 250g (1 opakowanie) serka mascarpone
  • 2,5 łyżki żelatyny + 6 łyżek ciepłej wody
  • 2 łyżki ksylitolu
Wierzch:
  • winogrona
  • 1 galaretka np. pomarańczowa + 1 szklanka wrzącej wody

Sposób przygotowania:
Spód:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy, ciasto powinno mieć konsystencje mokrego piasku. Gotowe ciasto rozprowadzamy po natłuszczonej formie. Spód pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Masa serowa:
Serek mascarpone miksujemy z ksylitolem. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masa bardzo szybko tężeję, więc od razu nakładamy na ostudzony spód. Na masę układamy umyte i oczyszczone winogrona. 

Wierzch:
Na wierzch wlewamy rozpuszczoną galaretkę. Tartę odkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Smacznego!

wtorek, 2 maja 2017

Brownie z cukinii

Ciasto z warzyw jest świetną propozycją, ale również odstępstwem od tradycyjnych ciast. Z dodatkiem zdrowych i pożytecznych produktów dla organizmu wpływają dobroczynnie na funkcjonowanie. Polecam do przygotowania ciasta z cukinii, a mianowicie brownie. Rewelacyjny smak w którym cukinia jest absolutnie nie wyczuwalna.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki karobu lub kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 500g startej na grubych oczkach cukinii
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mleko, aromat, mąkę, proszek do pieczenia i karob. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy odsączoną cukinię. Całość mieszamy łyżką. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!