wtorek, 14 lutego 2017

Ciasto zebra

Popularne ciasto w zdrowszej wersji? Dlaczego nie! Idealne na popołudniową herbatę z bliskimi osobami. Polecam upiec ciasto zebra. :)



Składniki:

  • 2 jaja
  • 150g cukru brązowego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki karobu lub kakao
  • aromat 

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej. Ponownie miksujemy. kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Całość dokładnie miksujemy. Do oddzielnej miski przelewamy pół porcji surowego ciasta. Do jednej z misek dodajemy karob lub kakao i dokładnie miksujemy. Do natłuszczonej formy na środek nakładamy po łyżce z mas. Czynność powtarzamy na przemian. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

czwartek, 9 lutego 2017

Brownie z fasoli *BEZ CUKRU, BEZ MĄKI*

Jedno z moich legalnych ciast, które mogę jeść codziennie i o każdej porze! Idealne dla wszystkich, którzy unikają cukru i białej mąki. Klasyczne brownie z fasoli polecam dla wszystkich!



Składniki:

  • 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
  • 2 jaja
  • 2 banany
  • 2 łyżki kakao lub karobu
  • aromat 

Sposób przygotowania:
Do misy blendera umieszczamy wszystkie składniki. Całość dokładnie blendujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!